Zöld tea Sencha (Kína)

A kínai sencha tea a világ egyik legnépszerűbb itala, ami a tavasz élénk színvilágára, jellegzetes illatára emlékeztet köszönhetően friss, édeskés, és közepesen fanyar ízvilágának.

Mi a sencha tea?

Ez egy zöld tea típus, amit a levelek gőzölésével, majd egy több lépcsős sodrással dolgozzák fel. Ennek az eljárásnak az elsődleges szerepe a levelek oxidációjának a megállítása, aminek köszönhetően megőrzik frissességüket és szép zöld színüket. A gőzölés lehet rövidebb, (asamusi) közepes, (chumusi) vagy hosszabb (fukamusi). A gőzölés másik fontos szerepe az, hogy a levelek felpuhuljanak, ennek köszönhetően pedig könnyebb sodorni. Így kapják meg jellegzetes hengeres formájukat, majd az előállítás folyamata a szárítással zárul. Ez egy igen speciális és sajátos feldolgozási módszer, ugyanis a legtöbb országban inkább a sütést, vagy a forró levegő használatát részesítik előnyben az oxidáció megállítására.

A rövidebb ideig gőzölt levelek (asamusi) könnyedebb ízvilágú főzetet adnak, a hosszan gőzöltek pedig (fukamusi) inkább erőteljesek és tartalmasabbak lesznek.

Rendkívüli gyógyhatása annak köszönhető, hogy csak minimálisan dolgozzák fel, ezért az értékes tápanyagok a levelekben maradnak. Így nem csoda, hogy a szakértők szerint is a zöld teát fogyasztók körében jelentősen csökken a különböző betegségek kialakulásának a kockázata.

Több klinikai tanulmány is bizonyítja az alábbi, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásokat:

- segíti a koncentrációt és élénkítő hatása is van

- magas antioxidáns tartalma miatt erősíti az immunrendszerünket

- segít csökkenteni a szabad gyökök kialakulását a sejtek természetes védelme révén, emiatt pedig hasznos a rák megelőzésében

- gyorsítja az anyagcserét, ezért a fogyásban is jó társunk lehet

- javítja a véráramlást, ezáltal képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, így a szívinfarktust és az agyvérzést is.

- kedvezően hat a vércukorszintre

- megelőzi vagy enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit, de a Parkinson-kór, vagy a reuma által tapasztalt panaszokat is sikerrel mérsékli.

A kínai sencha tea olyan antioxidánsokkal látja el a bőrt, amik védelmet nyújtanak, és megakadályozzák, hogy idő előtt kialakuljanak a ráncok és pigmentfoltok, továbbá sokkal egészségesebbé és ragyogóbbá varázsolja a testünket borító szövetet.

A zsíros, mitesszeres, vagy pattanásos bőr ellen is bevethető, ugyanis a faggyútermelés szabályozásában is kiemelkedően teljesít. Gyulladáscsökkentő hatása révén rendszeres fogyasztás mellett már a kialakult problémák megszüntetésének folyamatát is felgyorsíthatja.

Ez a cikk csak tájékoztató jellegű, nem helyettesítheti a táplálkozási tanácsadóval folytatott konzultációt.